آیا قصد جوجه کشی از عروس هلندی را دارید؟ به دنبال روش موفقیت آمیز برای جوجه کشی از عروس هلندی با دستگاه هستید؟ از اینکه چگونه میتوان با راهکارهای اصولی جوجه کشی عروس هلندی را به صورت طبیعی و مصنوعی انجام داد اطلاعات کافی ندارید؟ با ما تا انتهای این مقاله از سایت خانه پرندگان همراه باشید تا قدم به قدم آموزش جوجه کشی از عروس هلندی ارائه شود.
جوجه کشی عروس هلندی به صورت طبیعی
چنانچه قصد دارید به روش طبیعی از عروس هلندی جوجه کشی کنید باید دو عروس هلندی به عنوان جفت تهیه کنید و یا برای عروس هلندی که دارید یک جفت تهیه نمایید. عروس هلندی ها اغلب در سنین ۹ الی ۱۲ ماهگی قادر به تولید مثل هستند و در ۱۵ الی ۱۸ ماهگی به بلوغ جنسی کامل میرسند و در این سنین میتوانید با جفت گیری موفقی رو به رو شوید.
برای داشتن قدرت باروری مطلوب و تقویت نطفه عروس هلندی ها می توانید ۱۵ روز قبل از جفتگیری در اختیار پرنده های خود قطره AD3E قرار دهید.
ایجاد شرایط جفت گیری مناسب برای عروس هلندی ها
برای ایجاد شرایط جفت گیری در عروس هلندی ها بهتر است در ابتدا آنها را در قفس های جداگانه نگهداری کنید که صرفا صدای هم را بشنوند و به مرور به یکدیگر عادت کنند به ابعاد قفس توجه ویژه داشته باشید تا متناسب با جثه جفت ها باشد و بتوانند آزادانه در داخل آن حرکت کنند.
همچنین داخل قفس چوب نشیمنگاه برای داشتن یک جفت گیری موفق قرار دهید این میله نشیمن نیز باید دارای قطر استاندارد باشد تا به راحتی پرنده درون پای پرنده قرار گیرد. پس از این موارد بهتر است در داخل قفس لانه استاندارد برای عروس هلندی قرار دهید و درون آن را با پوشال نرم بپوشانید لازم به ذکر است در تعبیه لانه نیز باید دقت لازم را داشته باشید تا دچار لقی نشده باشد و از استحکام کافی برخوردار باشد تا با تکان خوردن پرنده بر روی زمین نیفتد.
بهترین فصل برای جفت انداختن عروس هلندی
فصل بهار یکی از بهترین فصل ها برای جفت گیری عروس هلندی محسوب می شود اگرچه میتوانید در فصول دیگر نیز از آنها جوجه کشی کنید توصیه می شود در فصل تابستان به پرنده های خود استراحت دهید زیرا تخم گذاری مزمن در عروس هلندی نیز میتواند مشکلات جدی در سلامتی آنها به وجود آورد.
نکات مهم حین انجام جوجه کشی طبیعی
جوجه کشی طبیعی حساسیت بیشتر را در مقایسه با جوجه کشی با دستگاه می طلبد که در ادامه به پاره ای از موارد مهم در این راستا پرداخته شده است…
- آنها را در محیطی که عاری از هرگونه استرس، سر و صدا، رفت و آمد و… هست قرار دهید.
- از سرک کشیدن مداوم به داخل قفس خودداری کنید تا به پرنده در این حیطه دلهره وارد نشود و بدون ترس و نگرانی بتواند روند تخمگذاری خود را طی کند.
- دما و رطوبت مطلوب را در محیط قرارگیری عروس هلندی ها ایجاد کنید که در این راستا دما باید ۲۵ الی ۲۴ درجه بوده و رطوبتی مابین ۵۰ الی ۶۰ درصد بر آن حاکم شود.
جوجه کشی عروس هلندی با دستگاه
با خرید دستگاه جوجه کشی میتوانید از انواع تخم نطفه دار پرندگان زینتی همچون تخم نطفه دار عروس هلندی جوجه کشی نمایید بدین منظور باید بهترین دستگاه جوجه کشی را برای نهایی سازی این کار خریداری کنید. پس از خرید بهتر است یک الی دو روز دستگاه را تست کنید تا از کارایی صحیح آن اطمینان حاصل کنید. پس از تست مواردی که در ادامه بیان شده را در دستور کار خود قرار دهید…
آماده سازی دستگاه
قبل از شروع جوجه کشی از تخم نطفه دار عروس هلندی بهتر است دستگاه خریداری شده را به مدت یک الی دو روز تست کنید تا از کارکرد صحیح سیستم های تنظیم دما، رطوبت، گردش تخم و … اطمینان حاصل کنید.
برای سنجش دقیق دما به یک دماسنج دقیق نیاز دارید که در این راستا میتوانید از دماسنج هایی با برند KIMO ,TESTO خریداری کنید. همچنین یک رطوبت سنج نیز برای تعیین دقیق رطوبت دستگاه برای شما کمک کننده خواهد بود.
نکته: پس از اطمینان از کارکرد صحیح دستگاه بهتر است آن را خاموش کرده و درب آن را باز بگذارید تا خنک شود. همچنین از تمیزی و عاری بودن آن از آلودگی مطمئن شوید.
آماده سازی تخم ها
برای انجام یک جوجه کشی اصولی باید تخم ها را در محیطی که دارای دمای ۱۵ الی ۱۸ درجه است قرار دهید که درواقع خنک و مرطوب باشد سپس این تخم ها را به محیطی که دارای دمای ۲۴ درجه است و در اصطلاح به آن دمای اتاق گفته میشود انتقال دهید.
نکته: اگر دمای اتاقی که تخم ها را به آن انتقال می دهید بالاتر از این میزان باشد تخم ها تعریق کرده و غیر قابل استفاده در جوجه کشی می شوند. توجه داشته باشید به دلیل حساس بودن تخم عروس هلندی ها بهتر است پس از تخمگذاری تخم ها به داخل دستگاه انتقال داده شود.
دوره ستر در جوجه کشی از عروس هلندی
اولین مرحله جوجه کشی از تخم عروس هلندی را دوران ستر می گویند که باید دما و رطوبت استاندارد را بتوان در دستگاه تنظیم کرد در این دوران جنین از کیسه زرده تغذیه کرده و با استفاده از کیسه هوایی تنفس می کشد. لازم به ذکر است تنها تمایز این دوره با دوران هچر در گردش تخم ها می باشد که جوجه به جداره تخم نچسبد.
نکته: در دوران ستر اغلب رطوبت پایین و دما بالا در نظر گرفته می شود.
دما و رطوبت مناسب برای جوجه کشی از تخم عروس هلندی
دمای مناسب برای جوجه کشی از تخم عروس هلندی در دوران ستر ۳۷/۵ درجه بوده و رطوبت مناسب آن ۵۸ – ۶۳ درصد می باشد این دما باید در زمان هچر به ۳۷/۲ درجه کاهش یابد که بهتر است برای داشتن راندمان جوجه کشی بالا طبق استاندارد جدول دما و رطوبت جوجه کشی عروس هلندی پیش برید.
دوره هچر در جوجه کشی از عروس هلندی
دوران هچر را میتوان ۳ الی ۵ روز پایانی جوجه کشی دانست که در این مرحله جوجه عروس هلندی در مراحل پایانی رشد خود قرار دارد و به زودی متولد خواهد شد. تفاوت اصلی این دوره با دوران ستر در عدم چرخش تخم ها، رطوبت بالا، دمای کمتر به دلیل وجود دمای متابولیکی (دمای بدن) خود جوجه می باشد.
نکته: توصیه می شود به دوران هچر و یا روزهای نزدیک به دوران هچر توجه کافی داشته باشید زیرا بیشترین تلفات جوجه کشی در این مواقع اتفاق می افتد. همچنین لازم به ذکر که علت بالا بردن میزان رطوبت در این دوران به دلیل نرم نگه داشتن پوسته تخم عروس هلندی است تا جنین بتواند به راحتی از آن بیرون بیاید. هرچقدر میزان سفتی پوسته تخم بیشتر باشد به همان میزان امکان بیرون آمدن عروس هلندی از تخم با سختی مواجه خواهد شد.
همچنین میتوانید پس از باز شدن اولین تخم 5-7 رو از آلفاسریل برای جلوگیری از عفونت استفاده نمایید.
نطفه سنجی از تخم عروس هلندی
بهتر است اواسط دوران ستر یک نطفه سنجی انجام دهید برای انجام این کار دمای اتاق را به دمای داخل دستگاه نزدیک کنید تا شوک دمایی به تخم ها وارد نشود. بدین منظور اتاق را تاریک کرده و فلش گوشی را به تخم ها نزدیک کنید اگر رگه های خونی همانند تار عنکبوت را در داخل تخم ها مشاهده کردید به نطفه دار بودن آن یقین حاصل کنید.
نکته: ذکر این نکته ضروری است که اگر در داخل تخم رگه ای مشاهده نکردید نشان دهنده بی نطفه بودن آن است و اگر تعداد رگه های تکمیل شده در درون تخم کم است به ضعیف بودن نطفه آن پی ببرید بهتر است در این راستا تخمهای بدون نطفه را از داخل دستگاه خارج کنید تا مشکلی برای سایر تخم ها ایجاد نشود.
نکاتی برای داشتن جوجه کشی حرفه ای از تخم عروس هلندی
نکات مختلفی را میتوان برای داشتن جوجه کشی حرفه ای در نظر گرفت که در این راستا می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از….
- زمان انتقال تخم به هچر را تا زمان نوک زدن اولین تخم به تعویق بیندازید.
- دریچه تهویه دستگاه جوجه کشی را در زمان هچر کمی ببندید تا با افزایش میزان دی اکسید کربن در جوجه احساس خفگی ایجاد شود و زودتر از تخم بیرون بیاید.
- بهتر است در هنگام جوجه کشی از آب تصفیه شده استفاده کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله در رابطه با جوجه کشی از تخم نطفه دار عروس هلندی به صورت طبیعی و با استفاده از دستگاه مطالب مختلفی ارائه شده است که شما می توانید با استفاده از نکات ذکر شده در این مقاله اقدام به جوجه کشی کرده و راندمان بالایی را در این حیطه به دست آورید.
سوالات متداول
برای جوجه کشی از تخم عروس هلندی به چه مقدار فضایی نیاز است؟
اگر قصد دارید توسط دستگاه اقدام به جوجه کشی از عروس هلندی کنید تنها داشتن یک فضای ۲۰ متری برای این امر کفایت میکند و نیاز به فضای بیشتری در این راستا ندارید.